
Adaptive Progress Monitoring (APM) Virtual Training 

FAQs 

Q: Will SACs have to assign rosters to teachers/test administrators? 

A: If your school intends for teachers to automatically have access to their students’ results, the 

SAC will have to set up rosters for the teachers. If the school opts out of this, rosters will not 

have to be created and the only ones who will have access to student results will be those with 

a designation of School Assessment Coordinator (SAC) or School Administrator (SA) in TIDE. 

 

Q: Which option do schools choose for Test Reason? 

A: The three options available for Test Reason are: Pre-Instruction, Post-Instruction, & 2020-21. 

The option that test administrators (TAs) select should be a school decision and TAs should be 

advised before they test of which Test Reason to select. The Test Reason will be used for 

grouping scores in the APM Reporting System. 

 

Q: If our school participates in the APM, do we have to test all our students? 

A: APM is optional and therefore it is up to a school to decide how to administer the test(s). You 

can select certain students, grade levels, or cohorts to use the tool. 

 

Q: Can we send a student their test ticket via email if they are testing remotely? 

A: Test tickets are considered secure test materials and must be treated as such. Test ticket 

information should be sent to a student who is testing remotely using the secure classroom 

management system already in place. 

 

Q: Which students are allowed to use the Print on Request feature? 

A: Student who have a paper-based accommodation on their IEP or Section 504 Plan and are 

testing in person are allowed to use the Print on Request feature. This permission must be 

turned on for the student by the TA prior to the testing session. Printing can only be requested 

for individual pages as the entire test cannot be printed all at once. Only the TA can print from 

his/her device.  

 

 



Q: Can a TA administer a test to students that are face-to-face and remote at the same time? 

A: Yes. In order to do this, the TA will need to select “Remote or Hybrid” under Session Settings.  

 

Q: Can a TA administer test to students remotely but use a separate software like Zoom or 

Microsoft Teams to monitor students? 

A: A separate software can be used to distribute the session link to students, but APM only 

supports the use of the remote proctor TA features for monitoring and reviewing student tests. 

If a student testing remotely is using the Secure Browser, they will not be allowed to open a 

separate software like Zoom or Teams as they are completely inaccessible and on the list of 

disallowed simultaneous apps. Therefore, distributing the Session ID/session link on a separate 

software to students remotely would only work if students are testing APM on a different 

browser than the Secure Browser.  

 

Q: Is there a maximum number of students who can be tested at the same time remotely? 

A:  No, however, best practices always suggest that a remote proctoring session be conducted 

with 6 students or less to ensure test security and close supervision of the testing session. 

 

Q: Can students chat with each other or see each other in a remote testing session? 

A: No. The students testing remotely will only be able to see and communicate with the TA. 

 

Q: Can the student begin testing remotely if the parent/guardian was unavailable to give 

consent for video monitoring? 

A: Yes, the student may begin testing. However, they must be marked as not having parental 

consent and will not appear on camera.  

 

  

 

 

 


