
School Assessment Coordinator Virtual Orientation 

FAQs 

 

Cancellation of Statewide Assessments in Spring 2020 

Q: Will students have to make-up all assessments that were not taken in Spring 2020? 

A: Students will not be required to make-up assessments that are not required for graduation.  Students 

may apply a concordant/comparative score for the Grade 10 FSA ELA or Algebra 1 graduation test 

requirements without having to “retake” these assessments;  the Geometry EOC now serves as a 

concordant score for Algebra 1.  Graduation Requirements for Florida Statewide Assessments can be 

found here.  The only reason for which a student may request to make-up an EOC assessment they 

missed during Spring 2020 would be to earn Scholar.  

Q: If a student retakes an EOC in the Fall or Winter, can their grade be adjusted from the 2019 – 2020 

school year for that course if they pass the EOC in order to improve their final grade?  

A: Because all statewide assessments were cancelled in Spring 2020, final grades were issued based on 

the completion of the course and how the student performed during the four quarters. Final grades for 

the 2019 – 2020 school year do not need to be recalculated based on a retake administration of the 

exam, however schools may update a final grade as per existing procedures. 

High School Graduation Test Concordant and Comparative Scores 

Q: Will the Geometry EOC score remain as a comparative score for the Algebra I EOC from now on? 

A: Yes, the Geometry EOC score can be used as a comparative score for the Algebra I EOC from now on 

as defined by Rule 6A.-1.09422, Florida Administrative Code (F.A.C.).  

Q: Since the Geometry EOC can now be used as a comparative score for Algebra I, do students still have 

to take the Algebra I EOC? 

A: Students who are enrolled in Algebra I during the 2020 – 2021 school year and beyond will have to sit 

for the Algebra I EOC when they are enrolled in the class and have 30% of the final grade count toward 

their final grade. 

Remote Proctoring 

Q: Will all assessments that are proctored remotely be required to be only 6 students at a time? 

A: It is highly recommended that remote proctoring be carried out with small groups of students, with 

best practices suggesting 6 students at a time. Research shows that remote proctoring helps ensure 

valid results. 

Q: How can we fully ensure a parent, guardian, or sibling is not helping the student during remote 

testing?  

http://www.fldoe.org/core/fileparse.php/7764/urlt/GradRequireFSA.pdf
https://www.flrules.org/gateway/ruleNo.asp?id=6A-1.09422


A: Unfortunately, there is no way to ensure with absolute certainty that a parent, guardian, or sibling is 

not helping the student in some way during remote testing. The best steps than can be taken to ensure 

parents/guardians and students are aware of the benefit of authentic and valid test results are to 

provide and review a pledge form in which the student and their parent/guardian acknowledge that the 

work will be completed independently. Possibly the most important value of remote proctoring is as a 

deterrent. 

Q: What if the student does not have a camera available during remote proctoring? 

A: Students are expected to have a camera on during remote instruction, therefore, the same 

expectations should be in place for remote testing.  However, if no camera is available during remote 

proctoring, testing should proceed using just the microphone to monitor the session.  If neither a 

camera or microphone are available, the pledge form should be carefully reviewed with parents and 

students to ensure that all are aware of the purpose and functionality of the test (particularly for 

computer-adaptive assessments) and of the importance of authentic responses to produce valid results. 

Adaptive Progress Monitoring (APM) 

Q: Will APM be available to be administered remotely? 

A: Yes, APM will be available to be administered online either remotely or using the Schoolhouse model. 

For it to be administered using the remote proctoring feature, a parent/guardian must give permission 

for their child to participate using their camera and microphone. Also, the teacher who will be 

administering the assessment must complete a Remote Proctoring Certification Course in order to use 

the remote proctoring feature for the APM. 

FSA/NGSSS 

Q: Is PearsonAccess Next only going to be used for reports from now on? If so, is the principal the only 

one who can pull reports? 

A: Yes, PearsonAccess Next is only going to be used for score reports from now on. The migration will be 

completed by December and then the FSA Reporting System will be retired. The principal is 

automatically the only person who can pull score reports, unless they request another person as having 

permission to access score reports. If the principal would like to submit a request, have them send an 

email to Maria Bruguera at mbruguera@dadeschools.net or Jennifer Fernandez at 

jfernandez9@dadeschools.net.  

Q: Can students who are enrolled in Geometry still choose to take the Algebra I EOC when it is offered? 

A: Yes, as it is another testing opportunity. 

Q: Is there a special code in File Download Manager (FDM) and/or DSIS to identify students who have 

met the graduation requirement through a comparative score on the Geometry EOC? 

A: Yes. In DSIS, the code is W on the PF5 screen then select 6. In FDM, a Y will appear under the element 

“FSA GE EOC_Flag”. 

Q: Are all current 11th grade students required to take the Grade 10 FSA ELA Retake in the Fall and 

Spring? 
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A: Current 11th grade students may choose to use a concordant score to satisfy the Grade 10 FSA ELA 

and choose not to take the Retake that will be offered in the Fall and Spring. Please note that the 

student does not have to take the Grade 10 FSA ELA Retake before using the concordant score. 

Q: Can a student test in the Fall and the Winter for the Grade 10 FSA ELA Retake? 

A: No. A student can only test one time during the fall administration of the Grade 10 FSA ELA Retake, 

which runs until December 18, 2020.  

Q: Will students have the Text-to-Speech and Speech-to-Text accommodations for the FSA ELA Writing 

turned on in TIDE? 

A: At this time, the Text-to-Speech accommodation has been captured via the PreID upload of students, 

therefore it will be turned on automatically on TIDE. It may also be turned on manually.  

The Speech-to-Text accommodation has not been captured via the PreID upload of students, so it must 

be turned on manually in TIDE if there are any eligible students. 

Q: Will students who receive the Speech-to-Text accommodation on the FSA ELA Writing be required to 

test one-on-one? 

A: Yes, these students should be scheduled to test one-on-one since they will be dictating their response 

for the FSA ELA Writing. 

FLKRS 

Q: Can FLKRS be administered remotely? 

A: No, FLKRS should only be administered to Kindergarten students once they physically return to 

school. 

Q: Are all Kindergarten students required to take FLKRS in 2020 – 2021? 

A: If a student returns to brick and mortar, they should take the FLKRS assessment. If a student is still 

participating in distance learning, they are not required to take the FLKRS assessment until they return 

to the schoolhouse. 

Q: Has the window for FLKRS been extended past the first 30 instructional days? 

A: Yes. The window has been extended until December 18, 2020. Students should one test one time 

during the testing window.  

Performance Matters 

Q: How can a School Assessment Coordinator obtain school administrator access on Performance 

Matters? 

A: The principal will have to add the following codes on Quad A for the School Assessment Coordinator: 

TPFS and WNID. 

Q: Will teachers have to participate in the Remote Proctoring PD in order to administer any assessments 

on Performance Matters? 



A: No. While participation is not required, it is offered to support those who have not facilitated an 

assessment remotely. 

Q: Will topic and mini assessments still be administered in Performance Matters? If so, are the calendars 

available? 

A: Yes, the topic and mini assessments will still be administered in Performance Matters. At this time, 

the calendars are still being finalized by the various curricular offices and will be released as soon as they 

are available.  

ACCESS for ELLs 

Q: If teachers have administered ACCESS for ELLs in the past, will they have to recertify as test 

administrators? 

A: ACCESS for ELLs test administrators will have to recertify if they have a completion date prior to July 

2019. 

FSAA 

Q: If a student did not take the Algebra I EOC during Spring 2020, do they have to take the Geometry 

EOC and earn a comparative score in order to meet the graduation/waiver requirement? 

A: No. The student may meet the waiver requirement by simply taking the Geometry EOC as an attempt.  

TDC 

Q: What happens if the School Assessment Coordinator is not at the school on the scheduled date of our 

pick-up? 

A: We understand many employees may still be working remotely, however, we ask for our School 

Assessment Coordinators’ assistance in ensuring that all materials and documents are ready for pick-up 

on the scheduled date and a responsible staff member is available to meet the courier at the school to 

turn in materials.  

Q: Can the couriers call the school prior to arrival to ensure all materials are ready? 

A: Unfortunately, due to the tight schedule, couriers are not able to contact the schools individually to 

advise of their arrival. Please anticipate a pick-up window of 7:30am to 4pm on the scheduled date. 

Q: How can Test Administration Manuals (TAMs) be securely destroyed? 

A: If your school uses a paper shredding service, you may destroy the TAMs that way. If not, you can put 

all TAMs in an unmarked box, secure with tape, and throw it away in a dumpster. 

Q: Can the materials be dropped off at TDC instead of waiting for the courier to pick up the materials? 

A: Currently, we are not accepting drop-offs at TDC. Please have all materials ready to be picked up by 

the courier on your scheduled date. 

Q: Can the DAC and DAC-AR boxes be sent back with the couriers? 



A: Yes. 

Q: If testing materials were taken out of the boxes but not removed from the shrink wrap, do they still 

need to be recounted before being sent back? 

A: Because all tests are secure materials, a recount should be done before they are out of your 

possession to ensure there is no discrepancy. 

Q: When can TDC cards be picked up? 

A: TDC cards will be available sometime in October. Information is forthcoming on when they can be 

picked up.  

Test Security 

Q: What happens if we are a new School Assessment Coordinator but have not yet received the link for 

the Test Security video? 

A: Please email Jennifer Fernandez at jfernandez9@dadeschools.net 

Q: If we watched the video in the past, do we need to rewatch it? 

A: If you are not a first time School Assessment Coordinator, then you will not need to view the video 

again.  If you are a first time School Assessment Coordinator, then you will need to watch the video after 

clicking the link that is sent to you via email. The only way to be marked as having watched the video will 

be by clicking the link and being logged in to the portal while watching the video in its entirety.  If you 

close out the video prior to 20 minutes, you will not get credit for viewing the security video. 
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